Complexe cliŽnten met een licht verstandelijke beperking helpen

Complexe cliŽnten met een licht verstandelijke beperking helpen

Cliënten met een licht verstandelijke beperking die soms een tijdje in de gevangenis hebben gezeten en die bij geen enkele andere organisatie nog geholpen kunnen worden.

Dat zijn de dagelijkse cliënten van Marloes Leijser (26). "Trajectum heeft de meest complexe doelgroep van Nederland."

Aanraking met justitie
Marloes is behandelverantwoordelijke bij Trajectum. Ingewikkelde functienaam voor een glasheldere baan. "Ik zet de lijnen uit voor de behandeling van een cliënt. Daar betrekken we verschillende afdelingen en deskundigen bij. In dat behandelplan geef ik ook aan hoe we resultaten kunnen gaan boeken en hoe we eventueel de behandeling bijsturen." De meeste van Marloes’ cliënten zijn in aanraking geweest met justitie.

"Vaak gaat het om cliënten met een licht verstandelijke beperking. Niet altijd valt dat onmiddellijk op. Wat wel opvalt, is dat ze vaak een grote mond hebben en dat ze zich snel door anderen in laten palmen. Kwetsbare mensen van wie kwaadwillenden nogal eens misbuik kunnen maken. De loopjongens zeg maar die niet snappen dat uitgerekend zij de gevangenis in draaien, terwijl anderen de dans ontspringen."

“Het gaat om aandacht en maatwerk. Agressie kan tientallen oorzaken hebben. Wij pluizen eerst goed uit hoe het zit en beginnen dan een behandeling die heel precies past bij die ene cliënt.”


Standaardbehandeling werkt niet
Maar hoe het ook met deze cliënten uit de hand is gelopen, vaak weten Marloes en haar collega’s deze mensen toch op het rechte pad te krijgen. Marloes: "Het gaat om aandacht en maatwerk. Agressie kan tientallen oorzaken hebben. Wij pluizen eerst goed uit hoe het zit en beginnen dan een behandeling die heel precies past bij die ene cliënt. Dat zou eigenlijk overal de normale aanpak moeten zijn, maar in gevangenissen en klinieken waar deze mensen vaak eerst zijn geweest, werkt het anders. Daar gaat het in de regel om een standaardbehandeling. Maar juist bij deze cliënten werkt een gemiddelde behandeling niet. Het kan daardoor van kwaad tot erger worden."

Nooit een saaie dag
Marloes werkt nu 4 1⁄2 jaar bij Trajectum. Ze studeerde forensische psychologie. "Nooit een saaie dag hier. Fijne werkgever. Ik voel me behoorlijk vrij in de manier waarop ik mijn werk organiseer. Er zijn pas wel wat veranderingen geweest in de organisatie van het management, maar iedereen zegt dat de inhoud van het werk het belangrijkste is. Dat vind ik een bemoedigend teken." Marloes heeft plannen. Ze wil volgend jaar de GZ-opleiding gaan doen. Trajectum steunt haar daarin. "Daardoor kan ik doorgroeien in mijn vak."

Onhandelbaar en agressief
Haar baan is intensief. Ze krijgt te maken met mensen die regelmatig in een crisis zitten en agressief zijn. "Maar hé, als je ziet wat we hier allemaal bereiken... Pas nog hadden we een meisje waarmee heel veel mis was gegaan. Toen ze hier kwam, ging ze dertig keer per maand de separeerruimte in. Onhandelbaar en agressief gedrag. We zijn nu een tijdje verder. Het is een toffe meid geworden. Ze wil niet meer weg en ze gaat regelmatig bij haar familie in Rotterdam logeren. Dit soort resultaten hebben we vaker. We mogen in de ogen van anderen dan het afvoerputje van Nederland zijn, ik geniet ervan. Elke dag."


Bekijk het complete artikel van Trajectum in ons magazine.