Regie in eigen hand

Regie in eigen hand

Zelf verantwoordelijkheid dragen en de eerste stappen zetten naar een zelfstandig leven: dat is - kort gezegd - waar project 23+ jongeren bij ondersteunt. Jenisy is een alleenstaande moeder en alweer goed op weg zorg te dragen voor zichzelf en haar dochtertje Kiyoni.

Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het Jenisy (23) niet. “Ik heb mijn MBO afgerond tijdens mijn zwangerschap. Ik zat met weeën in de klas en drie weken na de bevalling zat ik weer op school. Ik wilde hoe dan ook mijn diploma halen.” De zwangerschap was niet gepland en de vader van haar dochter is uit beeld. “Ik woonde in bij mijn moeder. Na de geboorte bleek dat Kiyoni aan een ernstige hartziekte leed. Het was ziekenhuis in en ziekenhuis uit, zeker zo’n zeven keer per maand. Ik had ook geen vast inkomen, omdat het modemerk waar ik werkte failliet was gegaan. Maar ondertussen bouwde ik wel schulden op. Ik wilde altijd de allernieuwste telefoon en bestelde veel online. Er was stress en de thuissituatie liep alles behalve lekker.”

Via via komt Jenisy in contact met Kees van Woensel, medewerker bij 23+/iPA. “Kees was de eerste contactpersoon met wie ik meteen een goede band had. Ik kan hem altijd bellen of ik nu boos, geïrriteerd of verdrietig ben. Ik heb zoveel aan mijn hoofd. Aanvankelijk wilde ik geen uitkering, dat vond ik echt een no-go. Met uitzendwerk verdiende ik steeds wat geld.”

“Maar het leek Kees verstandiger om me op de gezondheid van Kiyoni te concentreren en beter voor mezelf te leren zorgen. Om trauma’s te kunnen verwerken heeft hij ook contact gelegd met Altra voor psychologische hulp. Ik heb veel meegemaakt en ben gauw getriggerd. Daarnaast word ik begeleid om mijn nanciën weer op orde te krijgen. Dat gaat goed, ik heb al best veel kunnen afvinken. En sinds ik in een begeleid-wonen-huis verblijf, is het contact met mijn moeder weer hersteld. Haar kleinkind is haar wereld!”

Na de zomer wil Jenisy beginnen met een vervolgopleiding aan het ROC en verhuizen naar een meer zelfstandige vorm van wonen. “Ik werk aan mijn doelen en ben niet meer zo onrustig. Mijn grote droom is om bij een mode-glossy te werken en Kiyoni een echt thuis te geven.”

Wel volwassen, niet alleen
Voor jongeren tot de leeftijd van 23 bestaan meer vormen van begeleiding dan voor oudere jongeren met problemen. Toch zijn er veel jongeren die pas na hun 23e de mogelijkheid en de motivatie hebben om hun problemen aan te pakken. In het project 23+ worden jong volwassenen met complexe problemen bijgestaan om weer een zelfstandig bestaan op te bouwen. De problemen doen zich doorgaans voor op het gebied van huisvesting, nanciën, scholing of werk. Mocht blijken dat psychosociale problemen een belemmering vormen, dan wordt ook een zorgtraject uitgezet. Het uiteindelijk doel is dat zij weer de regie over hun eigen leven in de hand te nemen.

Dit is een artikel uit het magazine van de Volksbond Amsterdam.