Je kunt hier zoveel voldoening halen uit zoiets kleins

Je kunt hier zoveel voldoening halen uit zoiets kleins

Je kunt hier zoveel voldoening halen uit zoiets kleins.” Marjolein de Reus (23), Persoonlijk begeleider in opleiding:

Ik leerde ASVZ kennen tijdens mijn mbo 3-opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg. Toen ik met de opleiding begon, dacht ik aanvankelijk aan een baan in de kinderopvang. Maar tijdens een stage merkte ik dat het niets voor mij was, ik voelde me meer een politieagent. Daarom ben ik de kant van de maatschappelijke zorg opgegaan en kreeg ik interesse in gehandicaptenzorg voor kinderen. Mijn volgende stage liep ik in de dagbesteding bij ASVZ.

De cliënten waren ernstig meervoudig beperkt en zaten in een rolstoel. Dat was best even wennen. Mijn werkzaamheden bestonden uit het bieden van persoonlijke zorg en belevingsgerichte activiteiten waar voelen, licht, geluid en warmte worden gebruikt. In het begin merkte ik helemaal geen reacties tijdens een activiteit. Maar als je goed observeert, zie je aan gezichtsuitdrukkingen dat cliënten wel degelijk reageren op jouw input.

Werkend leren
Na mijn mbo 3-diploma kon ik in één jaar niveau 4 halen, maar ik was de schoolbanken zat. Ik hoorde over het werkend leren-traject van ASVZ, waarbij je een opleiding tot Persoonlijk begeleider combineert met het opdoen van praktijkervaring op een ASVZ-locatie. Dat sloot perfect aan op mijn achtergrond. En het mooie is: ASVZ betaalt mijn opleiding, mijn studieboeken en vergoedt zelfs een paar uur studietijd.


De opleiding
Elke woensdag ga ik naar het Da Vinci college voor theorielessen over de zorg en het begeleiden van cliënten, maar ik krijg dan ook vakken als Nederlands, Engels en Wiskunde. De overige dagen werk ik op een ASVZ-woning als woon/ activiteitenbegeleider. We hebben een hele diverse klas: de jongste is 20 jaar, de oudste 60. Iedereen heeft een andere achtergrond en werkt ergens anders, het is leerzaam om elkaars ervaringen te horen. Omdat ik al wat ervaring heb in de gehandicaptenzorg, is het leuk dat ik soms dingen uit de lesstof herken uit de praktijk bij ASVZ. Maar ook dat je merkt dat je soms dingen anders doet, en gaat nadenken waarom je dat doet.

“Je moet vooral kijken naar wat cliënten nog wél kunnen.”


Het werk
In de woning waar ik werk wonen zeven cliënten en af en toe komt er nog één logé. Het zijn jongeren tussen de 10 en 17 jaar oud, van wie er drie in een rolstoel zitten. Sommigen begrijpen het als je tegen ze praat, bij de anderen is het onduidelijk hoeveel ze meekrijgen. Daar moet je even doorheen. Ik zag het als een uitdaging om te onderzoeken hoe je toch contact kunt maken met deze cliënten. In mijn privéleven heb ik niet zoveel geduld, maar met cliënten moet je dat wel hebben. Je leert zelf dus ook van dit werk.


Persoonlijk begeleider

Als ik straks mijn mbo-4 diploma heb, kan ik als Persoonlijk begeleider gaan werken. Je wordt dan gekoppeld aan één cliënt, waardoor je veel meer voor hem of haar kunt betekenen. Je gaat plannen maken, doelen stellen, legt contact met ouders en bekijkt de ontwikkeling. Het is mooi om te zien dat een cliënt vooruitgang boekt, zelfs als dat maar kleine stapjes zijn.

ASVZ is een grote organisatie, maar zo voelt het niet. Je bent heel erg verbonden met je eigen locatie, dat voelt als ‘ons ASVZ’. Tegelijkertijd merk je wel dat alle randzaken goed geregeld zijn, dat ASVZ een professionele werkgever is. Die combinatie is heel prettig.’

Lees het complete artikel van ASVZ hier.