Hart voor je patiŽnt, goed in je vak, trots op je werk

Hart voor je patiŽnt, goed in je vak, trots op je werk

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk

Voor jou is de patiënt in de eerste plaats een persoon. Je kent zijn vragen en zorgen. Combineert die met jouw professionele waarnemingen en actuele kennis. Samen bepaal je wat passende verpleegkundige zorg is, nu of later, in VUmc of elders. Je richt je op de veerkracht van de patiënt. Ondersteunt hem bij het behoud of hervinden van grip op zijn leven.

Je bent gedreven en verstaat je vak. Samenwerken doe je van nature. Waar nodig neem je de regie. Je bent altijd op zoek naar verbetering en inspireert ook anderen daarmee. Dat maakt jou tot een waardevolle verpleegkundige. En daar mag je trots op zijn!


Iedereen kan leren en ontwikkelen

“Karakteristiek voor VUmc is dat medewerkers zich betrokken voelen bij de organisatie en hier ook écht deel van uitmaken. Want iedereen kan leren en ontwikkelen en dus carrière maken, mits je ambitieus bent en dat je een actieve rol wil spelen in de nieuwe manier van werken.” Basil Waldmann is hoofd van het Neurocentrum bij VUmc.


Best mogelijke zorg

Bij VUmc wordt door collega’s intensief samengewerkt om tot de best mogelijke patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek te komen. Mooi voorbeeld in het universitair medisch centrum (umc) is het Neurocentrum. Dat is een samenvoeging van de afdelingen Neurologie en Neurochirurgie. Die samenvoeging is nog pril en iedere dag wordt er gewerkt om deze nieuwe afdeling optimaal te laten draaien. De visie op het werk en op de patiënt is net even wat anders dan je zou verwachten. Zo wordt bij VUmc de patiënt niet alleen als patiënt gezien, maar juist ook als méns. Concreet voorbeeld in de zorg is dat hij grip houdt op wat er om hem heen gebeurt, op het moment dat je in VUmc bent opgenomen. Basil Waldmann: “Ik ben zelf ooit een keer in het ziekenhuis opgenomen geweest en was meteen de regie kwijt. Anderen bepaalden wat er met me gebeurde. Daar voelde ik me flink machteloos bij.’’ Als Basil met z’n ziekenhuiservaring dit al overkomt, dan geldt dat helemaal voor mensen die geen achtergrond in de zorg hebben.


Persoonlijke aandacht

Wat Basil en zijn mensen doen, is een beetje een omkering van wat in de zorg gebruikelijk is. Vooropstaand moet een goede verpleegkundige een vakman- of vrouw zijn, maar dat is niet het enige. ,Vraag eens aan iemand die in het ziekenhuis heeft gelegen wat hij nu eigenlijk een goede verpleegkundige vond. Grote kans dat je hoort dat dit iemand was die de tijd voor je nam. Aandacht voor persoonlijke dingen dus. Mix eens een vers sapje voor iemand die het moeilijk heeft,. En ruim als verpleegkundige ook dat propje op de grond op en laat het niet liggen voor de schoonmaker. Dat soort dingen vinden wij bij het Neurocentrum van VUmc heel belangrijk’’ aldus Basil.


Twee keer zo interessant

Het Neurocentrum is nog in aanbouw, er wordt –figuurlijk gesproken- nog een huis gebouwd. Eerste zorg van het team van Basil is om er voor te zorgen dat het team optimaal functioneert. Niet alleen de inhoud van het werk, maar ook werken aan en verstevigen van de teamspirit. Want er werden dus ook twee teams samengevoegd. Maar waarom zijn Neurologie en Neurochirurgie nu eigenlijk samengevoegd?

Basil: ,,De patiënt als mens zien, risico’s verkleinen en de patiënt meer grip geven op wat er om hem heen gebeurt, dat past bij de visie van VUmc en het is ook precies het idee achter het Neurocentrum. Voorheen zou iemand met bijvoorbeeld een hersentumor eerst op de afdeling Neurologie terechtkomen. Daarna wordt de patiënt dan overgedragen naar de afdeling neurochirurgie met weer andere verpleegkundigen en andere medischspecialisten. Nu hebben we hier één gezamenlijk team voor en houdt de patiënt z’n vertrouwde verpleegkundigen om zich heen. Dat is niet alleen fijn voor de patiënt, maar ook voor de verpleegkundigen, want het vak is hiermee eigenlijk twee keer zo interessant geworden. Iedere verpleegkundige heeft binnen de nieuwe teams eigen taken verantwoordelijkheden..’’


Niet in je eentje

Mooi allemaal, maar het betekent wel dat je op het Neurocentrum ook écht als team moet samenwerken. Basil: ,,In je eentje werken is niet meer van deze tijd. Als je het hartstikke druk hebt, moet je aangeven dat je hulp nodig hebt. Toch in je eentje doorbuffelen is er bij ons niet bij, de zorg voor de patiënt en de kwaliteit staan altijd voorop. Nog iets: van de arts, de voedingsassistente, de paramedische dienst tot de schoonmaker, de zorgassistente en al die andere vakmensen: dat zijn je directe collega’s. Breder dus dan alleen je collega-verpleegkundigen. En met z’n allen hebben we de taak om de best mogelijke zorg aan de patiënt te bieden. Dát besef zit diep bij ons.’’


Berbers of Turks

Basil wil ook dat de teams een afspiegeling zijn van de patiënten op de afdeling. Een mix van bijvoorbeeld culturen, achtergronden en leeftijden. “Fantastisch als een collega ook Berbers spreekt, of Turks of Spaans. Daarmee maken we het voor patiënten met die afkomst een stuk gemakkelijker.’’ Basil ziet dus graag dat mensen uit zoveel mogelijk verschillende culturen bij VUmc solliciteren. ,,Dat die sollicitatie niet in 100% vlekkeloos Nederlands is geschreven, vind ik vaak minder belangrijk. Het gaat er om dat mensen zich thuis voelen bij ons team- werk en bij de manier waarop wij onze patiënten begeleiden. Als je onze teams op die manier wil komen versterken, ben je welkom. Ook als je nog maar net je diploma als verpleegkundige hebt. Wij zorgen wel voor de vervolgopleidingen.’’

Lees het complete artikel van VUmc hier