"Door de Eigen kracht-conferentie ben ik niet meer eenzaam"

Jan heeft vroeger in een kippenslachterij gewerkt en is werkloos geworden omdat de slachterij ophield te bestaan. Vervolgens is Jan door problematiek dak- en thuisloos geworden. Bij het Leger Des Heils is hij keer op keer opgevangen en raakte bekend met hun systematiek om een vaste slaapplaats te kunnen verkrijgen.

Op een bepaald moment kreeg Jan een relatie met iemand die ook bij het Leger Des Heils sliep en zijn zij getrouwd. Uit dit huwelijk is Debora geboren, die zwaar gehandicapt ter wereld is gekomen. Volgens Jan wilde de moeder niets van Debora weten en is het huwelijk stukgelopen. Jan is daarop opnieuw dak- en thuisloos geworden. Door een begeleidster van het Leger Des Heils die met hem begaan was, is Jan bij Profila Zorg gekomen. Tevergeefs heeft hij geprobeerd in contact met zijn dochter te komen, maar zijn ex-vrouw en ex-schoonouders vertelden hem dat Debora was overleden. Jan werd hiermee geconfronteerd en ging door een rouwproces. Twee jaar later bleek dat zijn dochter nog in leven was en ging Jan door een omgekeerd (!) rouwproces. Jan is in deze periode zelfs een aantal dagen gegijzeld door zijn ex-schoonouders. Ondanks alles is Jan op God blijven zien en mocht een uniek ontwikkelingsproces doormaken. Hierbij is contact gezocht met zijn eeneiige tweelingbroer en een zus die Jan ruim 20 jaar niet gezien had. Jan heeft nu meer bereikt dan ooit tevoren in zijn leven. In dit interview vertelt hij hoe de Eigen Kracht-conferentie hieraan heeft bijgedragen.

1. Wat vond je van de netwerkbijeenkomst?
Jan: Ja, heel goed. Ik heb er enorm veel baat bij. De bijeenkomst heeft mij hoofdzakelijk van mijn eenzaamheid afgeholpen.
Ik ben niet iemand om bij de pakken neer te gaan zitten, maar daar was alle reden toe. Mensen hebben misbruik van mij gemaakt, waardoor ik in de schulden ben beland. Deze tijd was niet makkelijk, ik ben veel mensen kwijt geraakt. Gelukkig heb ik nu een betaalde baan in de groenvoorziening en ben ik schuldenvrij. Door de Eigen kracht-conferentie ben ik niet meer eenzaam.

2. Wat was jouw doel met deze Eigen kracht conferentie?
Dat ik met meer mensen in contact kon komen. Ik wilde van de eenzaamheid af. Voorheen zat ik op de Wanmolen (locatie van Profila Zorg in Poortugaal) waar ik een goede tijd heb gehad, maar door de veranderingen moest ik meer zelfstandig gaan wonen. Ik zat in een huis met maar één kamer waar de muren echt op mij af kwamen. Ik
voelde me erg eenzaam. Ik moet altijd iets om handen hebben, zodat ik me niet ga vervelen. Als ik te veel vrij tijd heb, dan kan ik er wel eens ‘uitknallen’. Daarnaast zijn er een aantal praktische zaken waarbij ik wat hulp kon gebruiken. Bijvoorbeeld met koken of bij het uitoefenen van mijn hobby’s.


3. Is je doel beantwoord? Waar ben je tevreden over?

Ja zeker weten. Ik zit nu lekker in mijn vel en heb genoeg mensen om mij heen. Soms komt de buurman bijvoorbeeld tv kijken bij mij. Ik heb nu dingen om naar uit te kijken. Als ik het vooruitzicht heb op leuke dingen, dan gaat het goed met me. Daar heb ik een netwerk bij nodig. Ik ben heel ver gekomen, maar dat heb ik echt niet alleen gedaan. Anderen hebben mij geholpen en ik heb ook hulp van boven gehad. Een ander duikt de kroeg in, maar ik ga zondags naar de kerk.

“ik heb nu dingen om naar uit te kijken”


Naast meer sociaal contact met mensen, word ik geholpen met koken. Af en toe helpt mijn buurman mij met koken en soms eet hij ook gezellig mee. Soms eet ik bij hem en kijk ik mee als hij aan het koken is, daar leer ik van. Ook krijg ik door de conferentie meer hulp bij mijn hobby’s. ik ga wel eens met iemand anders vissen en mensen komen mij helpen met het in elkaar zetten van een bouwpakket. Daarnaast heb ik enkele collega ́s die willen helpen in mijn netwerk. Het gaat nu heel goed met me. Ik heb inmiddels een leuk huis voor mezelf en ik zou hier niet weg willen.

4. Hoe vond je het dat we met z’n allen bij elkaar waren om over jouw vraag te praten?
Ik vond het prima om met andere mensen te praten. De bijeenkomst was wat mij betreft zeer geslaagd. Ik heb er nu één gehad, maar ik zou wel vaker met zoveel mensen bij elkaar willen praten. Met elkaar kun je veel meer bereiken dan alleen.

5. Op welke manier werd de conferentie georganiseerd?
Hans de Jong (Mentor zorgbegeleider Profila Zorg): Voorafgaand aan de conferentie is het sociale netwerk van Jan in kaart gebracht. We hebben gekeken waar mogelijkheden lagen om Jan te helpen. Vervolgens hebben we een ruimte ter beschikking gekregen waar we een brainstormsessie konden doen met Jan en zijn sociale netwerk. Na alles te hebben doorgesproken hebben we concrete afspraken gemaakt die ook toetsbaar zijn. Het plan is helemaal werkbaar gemaakt. Het netwerk van Jan gaat er vervolgens mee aan de slag.

Uiteraard zal er nog een bijeenkomst volgen waarin geëvalueerd wordt wat werkt en wat er bijgesteld moet worden. Voor iedereen was dit nieuw, maar iedereen was enthousiast over de uitkomsten. Het grappige is dat ik bij het lezen van het plan meteen Jan erin herken. Het plan is heel persoonlijk, speciaal voor hem.

6. Jan, wat vond jij het hoogtepunt van de conferentie?
Het feit dat andere mensen interesse in mij tonen, is voor mij het hoogtepunt!

Lees het complete artikel van Profila Zorg hier.