ĎHet is erg uitdagend om je cliŽnt een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te geven..í

ĎHet is erg uitdagend om je cliŽnt een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te geven..í

‘Het is erg uitdagend om je cliënt een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te geven..’’


Dennis Bart

Leeftijd: 34
Functie: verpleegkundige

Na vier jaar in ziekenhuis Gelderse Vallei heeft Dennis vol overtuiging gekozen voor de ouderenzorg. “Zeker in de thuiszorg sta je er alleen voor. Je wordt geprikkeld om klinisch te denken. Er wordt een beroep op gedaan op je kennis en kunde en je hebt een expertrol. Afwisseling genoeg: veelvuldig overleg met huisartsen, indicering en sturing geven aan en een vraagbaak zijn voor je collega’s op de afdeling. Je hebt inzicht in de totale sociale kaart van je cliënt.”

Inmiddels studeert Dennis op niveau 5 hbo. Hij waardeert een stuk verdieping en krijgt nog meer inzicht in de kwaliteit van zorg en processen.

Ik leer de link te leggen en krijg nog meer inzicht. Veel ouderen hebben te maken met multipathologie en daardoor verleen ik complexe zorg. Het is erg uitdagend om je cliënt een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te geven.


Daniëlle Heep

Leeftijd: 24
Functie: 3e jaars leerling VIG

“Nooit gedacht dat ik in de ouderenzorg zou gaan werken en dat ik nu niets liever meer wil doen” vertelt Daniëlle enthousiast. Opgeleid tot Leisure & Events medewerker en met ruim zes jaar fulltime ervaring in de horeca wilde ze zo niet verder gaan. Haar moeder en oma werkten allebei al jaren in de ouderenzorg en stookten een vuurtje bij haar op.

Nooit gedacht dat ik in de ouderenzorg zou gaan werken en dat ik nu niets liever meer wil doen


Ze kreeg de kans om bij QuaRijn een interne 3-jarige opleiding in de TOP (Talent Ontwikkeling in de Praktijk) klas tot verzorgende te volgen en greep hem dan ook met beide handen aan. Tijdens de opleiding kwam haar voorkeur en interesse voor mensen met gedragsproblematiek en dementie bovendrijven. “Ik leef me in en probeer er met warmte en aandacht achter te komen waar bepaald gedrag vandaan komt.” Nu ze bijna gediplomeerd VIG’er is gaat ze daar ook vol voor in woonzorgcentrum Bunninchem in Bunnik waar ze voorlopig blijft werken. Achteraf vallen alle puzzelstukjes op de juiste plek. “Ook in de horeca had ik altijd al een voorkeur voor ouderen. Het voelt niet als werk en een cliënt die heel tevreden aan de koffie in de huiskamer zit maakt alle minder fijne karweitjes makkelijk. Ik zorg nu eenmaal ontzettend graag en zet me in om de laatste levensfase van onze cliënten zo mooi mogelijk te maken. De mens staat voor mij echt op nummer één!”


Esther Bos

Leeftijd: 24
Functie: 3e jaars leerling VIG

Ook Esther heeft eerst een andere opleiding gedaan.

“Ik ben opgeleid tot secretaresse, maar werd er niet gelukkig van om de hele dag achter een computerscherm te werken. Als puber zette ik me nu eenmaal af en wilde écht niet de zorg in zoals mijn moeder en tante. Maar... ik heb nog geen dag spijt van mijn uiteindelijke keuze. Ik ben bijna klaar met mijn opleiding tot verzorgende en ga zeker weten door met leren op niveau 4 als Verpleegkundige. Ik wil meer weten, meer leren en meer kunnen!”

Je doet iets avoor iemand en daar krijg je veel waardering voor. Daar kan werkelijk niets tegenop


De verantwoordelijkheid om te relateren met je cliënt en zijn of haar familie trekt haar enorm aan. “Samen iets bereiken, een band opbouwen en het afscheid zo comfortabel mogelijk maken maakt het werken in de ouderenzorg zó waardevol. Daarbij komt dat geen dag hetzelfde is. Elke dag is afwisselend en bijzonder waardevol. Je doet iets voor iemand en daar krijg je veel waardering voor. Daar kan werkelijk niets tegenop”

 

Lees het complete artikel van Quarijn hier.