Gouden plak voor woonassistent

Gouden plak voor woonassistent

De RIBW is een wereldkampioen rijker. En wel op het gebied van showdown: een sport voor mensen met een visuele beperking, vergelijkbaar met tafeltennis en airhockey. Woonassistent Leander Sachs won in Zuid-Korea goud bij de speciale wereldspelen voor blinden en slechtzienden. “Al drie jaar stond ik bovenaan in de ranking. Nu heb ik eindelijk een titel op zak!”

Leander is sinds 6 jaar slechtziend, als gevolg van een erfelijke aandoening. “Binnen drie maanden ging mijn zicht terug van 100% naar 5%”, vertelt de kersverse wereldkampioen. “Ik zat midden in mijn middelbare schooltijd. In het begin printte de conrector wekelijks de lesstof voor mij uit, in steeds groter wordende lettertypes. Toen er uiteindelijk nog maar drie letters op een A4’tje stonden, werd het tijd voor andere oplossingen. In Zeist leerde ik braille en deed ik computervaardigheden voor slechtzienden op. Op school las mijn huiswerkbegeleider mij de lesstof voor. Dat bleek een goede manier om de stof tot mij nemen. Ik was de eerste in Nederland die ook op deze wijze eindexamen deed: onder toezicht van een examencommissie las een docent mij de vragen voor.”

Medailles
De visuele beperking was voor Leander geen reden om te stoppen met sporten. “Ik heb altijd veel gekickbokst. Toen dat niet meer ging, zocht ik naar een alternatief. Bij stichting MEE zag ik een folder met informatie over aangepaste sporten. Zo kwam ik in aanraking met showdown. Ik was niet direct enthousiast, maar bleek talent te hebben. Al snel selecteerde de bondscoach mij voor een toernooi in Tsjechië. Zonder dat ik wist hoe het toernooi werd gespeeld, versloeg ik de toenmalige kampioen en eindigde als 2de. Daarna nam ik de sport serieus. Ik trainde harder, ontwikkelde mijn eigen technieken en maakte me het spel eigen. Omdat ik goede cijfers haalde op school, kon ik meedoen met alle internationale toernooien en pakte al snel medailles.”

Samenwerken
Leander startte bij de RIBW als flexwerker, nadat hij zijn studie tot persoonlijk begeleider afrondde. Inmiddels heeft hij een vaste werkplek bij woonlocatie Slochterdiep. “Ik kan veel, maar natuurlijk niet alles. Samen met een cliënt sporten is voor mij goed te doen. Ik weet ook wanneer er schoongemaakt moet worden, ik veeg gewoon even met mijn hand over de vloer. In de gaten houden hoe vaak iemand, die moet afvallen, eten opschept tijdens de gezamenlijke avondmaaltijd, kan ik niet. Dat gaat me te snel. Een cliënt moet mij daarom ook een beetje ondersteunen. Samen komen we er wel. Als er obstakels op mijn pad zijn, vind ik altijd manieren om deze weg te nemen. Cliënten putten daar kracht uit. Soms zet ik mijn handicap in om mensen in beweging te krijgen. Ik kan het boodschappenlijstje in de supermarkt niet lezen. Natuurlijk weet ik wat erop staat. En ook die boodschappen kan ik wel vinden. Maar het is beter als cliënten de boodschappen verzamelen, toch?”

Samen met de bondscoach en een aantal andere spelers richtte Leander de stichting Dutch Showdownteam op, om sponsors te werven en de sport meer bekendheid te geven. “Ik hoop dat showdown een paralympische sport wordt. Mijn grootste droom is om goud te winnen op de Olympische Spelen.”

Wil je meer weten over showdown en de ontwikkelingen van Leander volgen, kijk dan op: www.dutchshowdownteam.nl.

Showdown is speciaal ontwikkeld
voor blinden en slechtzienden. Spelers strijden tegen elkaar op een houten speeltafel met de afmetingen van een tafeltennistafel. De bedoeling is dat spelers de bal in het doelgat van de tegenstander krijgen. In het balletje zitten drie ijzeren kogeltje zodat de spelers horen waar de bal is. De spelers dragen een geblindeerde skibril. Nederland is een van de toonaangevende landen in showdown. In ons land zijn er zo’n twintig verenigingen waar de sport op recreatieniveau door zo’n 600 mensen wordt beoefend.

Lees het complete artikel van RIBW Zaanstreek Waterland West-Friesland hier.