‘Je geeft veel, maar krijgt er ook een heleboel voor terug’

‘Je geeft veel, maar krijgt er ook een heleboel voor terug’

Als Amsterdamse zorgaanbieder biedt Amsta op vele locaties in de stad persoonlijke ondersteuning, wonen, zorg en welzijn aan ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Pieter Dorst werkt als Verzorgende-IG in een verpleeghuis aan de rand van de Jordaan. “Ik werk al 24 jaar in de zorg en nog iedere dag vind ik het mooi om liefde, aandacht en zorg te geven aan mensen die dit nodig hebben.”

'Je geeft veel, maar krijgt er ook een heleboel voor terug'

Pieter: “Als verzorgende Individuele Gezondheidszorg (verzorgende IG) ben ik – samen met mijn collega’s – allereerst verantwoordelijk voor de continuïteit van zorg voor onze bewoners in verpleeghuis De Poort in Amsterdam. Ik deel medicijnen, zorg dat bewoners gewassen en aangekleed worden, onderneem activiteiten met ze en we eten samen. Naast deze vaste taken vind ik het belangrijk om echt contact te maken met de bewoners, verbaal en non verbaal. Een knuffel, een goed gesprek, een aai over de wang. Kleine gebaren die de bewoner geborgenheid, warmte en liefde geven.”

Goede voorbereiding
Volgens Pieter is het belangrijk om goed na te denken of werken in de zorg bij je past, voordat je begint aan een opleiding. "Bereid je goed voor, zodat je weet wat je wilt”, vertelt Pieter. “Loop een dagje mee in een verpleeghuis of kleinschalige woonvoorziening bijvoorbeeld. Praat met medewerkers in de zorg en vind op die manier uit wat goed bij je past. Werken in de zorg vraagt namelijk wel wat van je, zowel geestelijk als lichamelijk. Daar staat tegenover dat je er veel voor terug krijgt. Mooie contacten en een lief gebaar van bewoners, maar ook op persoonlijk vlak heb ik door mijn werk het gevoel dat ik groei en sterker word.”

Samenwerking
Als je in de zorg werkt moet je over bepaalde karaktereigenschappen beschikken. Pieter: “Je moet flexibel zijn en het leuk vinden om mensen echt te leren kennen. Doorzettingsvermogen is ook belangrijk en je moet openstaan voor wisselwerking: met collega’s en met bewoners.” Je werkt eigenlijk altijd in een team. Volgens Pieter een echte meerwaarde: “Ons team bestaat uit jong en oud en uit mensen van verschillende culturen. We communiceren veel met elkaar, weten elkaar te vinden en het is duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. En humor is belangrijk. Ik leer steeds weer van collega’s en andersom leren zij van mij. Ik begeleid ook regelmatig leerlingen en vind het steeds weer uitdagend om hen wegwijs te maken in dit mooie vak.”

Doorgroeien
Pieter: “Ik heb binnen Amsta altijd ontwikkelmogelijkheden ervaren. Je kunt cursussen en opleidingen volgen en ook concreet om ondersteuning op de werkvloer vragen.

Ik heb me bijvoorbeeld kunnen ontwikkelen als het gaat om de zorg voor bijzondere doelgroepen.” Een bijzonder onderdeel van zijn werk vindt Pieter het contact met familie van bewoners. “Als zorgmedewerker moet je goed kunnen luisteren naar familie en geduldig met hen zijn. Zij spelen vaak een sleutelrol in het leven van bewoners, kennen de bewoner goed en hebben tegelijkertijd ook vragen over de zorg. Goed contact met hen is dus echt een meerwaarde. We bespreken zorgleefplannen met hen en maken afspraken over de behandeling.”

Lees het complete artikel van Amsta hier.